Enquête 11 juni 1977

11 juni 1977. Een historische dag in de geschiedenis van het Moluks volk – en de R.M.S strijd binnen Nederland en in de Republiek Maluku Selatan. In de vroege ochtend van deze dag vallen militairen de door jonge Molukse strijders gekaapte trein bij De Punt aan. Hierbij vallen door militair vuur 8 doden : zes Molukse jongeren en twee Nederlanders. Op de begrafenis van de zes Molukse jongeren kwamen naar schatting zo’n zes duizend Molukkers uit heel Nederland. 11 juni is de dag dat velen dit drama herdenken. Na publicatie van het onderzoek “Air Mata Kebenaran” op 1 juni 2013 is er veel gebeurt. De tweede kamer heeft vragen gesteld aan minister Opstelten van justitie en minister Hennis-Plasschaert van defensie.


Afbeelding

 

Aangezien er nog veel onduidelijkheden zijn en Opstelten nog steeds geen openheid van zaken wil geven bereiden een aantal nabestaanden en direct betrokkenen een zaak voor tegen de Staat der Nederlanden. Onlangs sprak minister Opstelten de wens uit te willen spreken met een delegatie Molukkers over het door hem gelaste archiefonderzoek. Bij dit gesprek wilde hij tevens geïnformeerd worden hoe de treinkaping van ’77 op dit moment nog ervaren word in de Molukse gemeenschap. Minister Opstelten maakte recentelijk bekend in dit stadium niet te willen praten met een delegatie waarvan ook nabestaanden en direct betrokkenen deel uit maken. Het gesprek met de minister gaat dan ook vooralsnog niet door.


Graag willen wij binnen de Molukse gemeenschap inventariseren hoe de gebeurtenissen op die 11de juni 1977 door alle generaties nog ervaren word.

  • Wat heeft het voor u persoonlijk betekend?
  • Wat voor invloed heeft het op uw leven gehad?
  • Hoe ervaren met name Molukkers uit de derde generatie de gebeurtenissen bij De Punt in 1977?

U kunt hierover een beschrijving sturen naar onderstaand email adres dat speciaal voor deze “enquête” is aangemaakt. 


De enquête loopt van dinsdag 1 april t/m dinsdag 8 april. In die zelfde week zullen al uw reacties verzonden worden aan alle fractievoorzitters van de tweede kamer en tevens aan minister Opstelten en minister Hennis-Plasschaert. Vermeld uw naam en leeftijd s.v.p. U kunt alles schrijven, echter doet u dat in normaal taalgebruik zonder te schelden of ongenuanceerdheid.
Via Facebook houden wij u op de hoogte.


U kunt uw mails richten aan :
11juni1977@zeelandnet.nl

Junus Ririmasse
Nona lumalessil
Perry Parinussa
Jan Beckers

Leave a comment